Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek produkowanych dla Jeronimo Martins czyli własciela sklepów Biedronka.?php>
?php>
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.?php>
Szczegóły dotyczące produktu:?php>
Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L?php>
Numer partii: POW12 20.11?php>
Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021?php>
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326?php>
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn?php>
Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.?php>
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:?php>
Zakład pakowania Jaj PRAWDA natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.?php>
?php>
Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.?php>
?php>
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.?php>
?php>
Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.?php>
Zalecenia dla konsumentów:?php>
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.?php>
?php>
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz