ZDROWIE UKRYTE W MNISZKU I POKRZYWIE

Wiosna w pełni. Na łąkach, nieużytkach i w przydomowych ogródkach zażółciło się od kwiatów mniszka lekarskiego zwanego potocznie mleczem. Wielu z nas uważa tą roślinę za uciążliwy chwast, a przecież ma ona wiele zalet.

Mniszek lekarski od wielu lat używany jest w medycynie naturalnej. Surowcem zielarskim są jego liście i korzeń. Zaś w maju największą wartość mlecza stanowią jego kwiaty, z których można zrobić leczniczy syrop nazywany także miodem. Ma on m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego można go stosować w leczeniu bólu gardła i przy kaszlu. Uważa się, że zwiększa on odporność, obniża poziom cholesterolu, ułatwia trawienie, wspomaga leczenie miażdżycy i …poprawia sprawność seksualną. Ponieważ zawiera wiele witamin (A, C, D i z grupy B) i minerałów  (potas, magnez, krzem, żelazo) można go stosować także w leczeniu infekcji skórnych i dolegliwości żołądkowych.

Jak zrobić miód (syrop) z mniszka lekarskiego?

Leczniczy syrop z kwiatów mlecza możemy przygotować sobie w domu sami. Należy je zbierać podczas słonecznej pogody i przed południem kiedy są najbardziej otwarte. Za nim zaczniemy przygotowywać wywar dobrze jest rozłożyć kwiaty na białym papierze na godzinę czy dwie, aby mogły z niego pouciekać wszystkie owady.

Bardzo ważne jest, aby nie zbierać kwiatów z pól i przy drogach gdyż mogą być skażone pestycydami lub spalinami.

Składniki, które potrzebujemy do przyrządzenia syropu to: 4-5 cytryn, 2 litry wody, 2 kg cukru i około 1 kg kwiatów, bez łodygi, z zielona koroną. Ponieważ 1 kwiat waży około 1 grama potrzebujemy 1000 główek kwiatowych.

Jeśli nasze kwiaty są już oczyszczone zalewamy je dwoma litrami wody i gotujemy 20 minut. Taki wywar odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odsączamy kwiaty przez czystą ścierkę lub pieluchę flanelową. Potem wlewamy również odsączony sok z cytryn, dosypujemy cukier i ponownie gotujemy. Najlepiej robić to w szerokim garnku, którego nie przykrywamy pokrywką. Woda powinna odparowywać, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Zapienienie się syropu oznacza, że jest on gotowy i można go przelewać w wyparzone słoiki.

Zaleca się stosować 2-3 łyżki syropu dziennie. Można słodzić nim herbatę czy posmarować kromkę chleba, a jego trwałość wynosi kilka miesięcy.

Syropu z mniszka lekarskiego nie powinny stosować osoby na niego uczulone oraz cierpiące na wrzody i nadkwaśność żołądka.

Herbatka czy soczek z pokrzywy?

Kolejna roślina, która wiosną oferuje nam swoje dobroczynne działanie to … pokrzywa. Nieostrożnych parzy i kłuje, ale zawiera także wiele witamin(A, K, B2, C)  i makro– i mikroelementów ( magnez, fosfor, wapń, jod, krzem, sód). Wiejskie gospodynie stosują ją jako naturalną odżywkę karmiąc kurczaki właśnie posiekaną pokrzywą, wymieszaną z ugotowanym jajkiem. Zaś medycyna ludowa poleca picie herbatek i naparów sporządzonych ze świeżych lub suszonych pokrzyw. Podobno częste picie takiego napoju pomaga w powstrzymaniu choroby nowotworowej.

Ponieważ pokrzywa ma właściwości moczopędne, pomaga leczyć kamicę nerkową i inne schorzenia układu moczowego. Na poprawę apetytu i przemiany materii warto dodawać świeże listki tej rośliny do sałatek. A to nie koniec jej zalet. Wpływa na produkcję czerwonych krwinek, co jest bardzo korzystne dla osób borykających się z anemią lub osłabieniem. Obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze. Płukanki z pokrzywy można stosować do jamy ustnej, a napar działa leczniczo w chorobach skóry głowy, przy łupieżu, łojotoku czy wypadaniu włosów. Płukanka przyrządzona ze świeżych liści, którą spłukujemy umyte włosy  poprawia ich wygląd. Matowym, cienkim, przetłuszczającym się dodaje blasku, puszystości i świeżości. Ze względu na chlorofil nie nadaje się jednak do włosów blond, które może zabarwić na zielono.

My podajemy przepis na herbatę z pokrzywy. Można ją przygotować ze świeżych lub suszonych liści, najlepiej zerwanych z młodych roślin. Te zebrane na przełomie kwietnia i maja są najbardziej wartościowe. Podobnie jak w przypadku mniszka, ważne jest, aby nie zbierać ich z pól, czy przy drogach. Do przyrządzenia napoju potrzebujemy czubatą łyżeczkę liści, które zalewamy wrzątkiem. Świeże liście wcześniej rozdrabniamy, myjemy i parzymy około pół minuty, a suszone 1-2 minuty. Pamiętajmy, że im dłużej pokrzywa będzie zaparzana, tym będzie miała silniejsze działanie moczopędne. Herbaty nie słodzimy i pijemy ją raz dziennie na czczo.

Młode pędy i liście pokrzywy mogą posłużyć nam do przyrządzenia soku. Umyte miksujemy w mikserze lub w sokowirówce i odcedzamy. Dla poprawy zdrowia wystarczy wypić jeden kieliszek dziennie takiej mikstury.

Post Author: redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *