Zamknij

RESTAURACJA ROMANTYCZNA ZE WZGÓRZ DYLEWSKICH W PRESTIŻOWYM PRZEWODNIKU

18:56, 30.11.2018 redakcja Aktualizacja: 19:03, 30.11.2018
Skomentuj

Członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle znaleźli się w prestiżowym przewodniku Gault&Millau. Wśród nich znalazła się Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Wysokiej Wsi.

Żółty przewodnik "Gault&Millau" powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w 12 krajach świata.

Rygorystyczne kryteria, anonimowi inspektorzy, tysiące degustacji. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.

Gremium, które przyznaje czapki to niezależni anonimowi inspektorzy ŻÓŁTEGO PRZEWODNIKA Gault&Millau Polska. Inspektorzy Gault&Millau podlegają siedmiopunktowemu kodeksowi etycznemu, który zapewnia niezależność i uczciwość:

- nieocenianie restauracji dobrze sobie znanych,

- pełna anonimowość inspektorów,

- płacenie rachunków za posiłki,

- odwiedzanie restauracji w warunkach jej codziennego działania,

- wysublimowane podniebienie i zweryfikowane kompetencje,

- bycie na bieżąco z trendami kulinarnymi,

- poddawanie się dorocznej ocenie i ustawiczne szkolenie.

Historia żółtego przewodnika Gault&Millau sięga roku 1961, kiedy to dwóch francuskich dziennikarzy Henri Gault oraz Christian Millau rozpoczęło swój cykl felietonów na temat odwiedzanych przez nich paryskich restauracji. Zamiast znanych z przewodnika Michelin gwiazdek, recenzenci w wydawanym od 1972 roku przewodniku Gault&Millau przyznają restauracjom czapki kucharskie.

Restauracje oceniane są w skali od 1 do 20. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji. Komentarze dotyczące serwisu, cen i atmosfery są oczywiście elementami recenzji, aby czytelnicy mogli sami ocenić, czy miejsce jest odpowiednie do okazji i osobistych preferencji, jednak kryteria punktowe pozostają obiektywne i niezmienne. To one gwarantują wysokie notowania u miłośników kuchni, szefów i restauratorów.

Restauracjom przyznaje się czapki: 20-19 punktów to 5 czapek, 18-17 to 4 czapki, 16-15 równają się 3 czapkom, 14-13 to 2 czapki, 12-11 punktów oznacza 1 czapkę. Lokale, które zdobyły 10 punktów, nie otrzymują żadnej czapki, lecz ich recenzje można przeczytać w przewodniku.

Członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, którzy znaleźli się w tegorocznym przewodniku:

Restauracje:

1. Gospoda - Pałac i Folwark Galiny koło Bartoszyc (1 czapka)

2. Karczma Warmińska Gietrzwałd

3. Gospoda pod czarnym Łabędziem w Rydzewie k. Giżycka (1 czapka)

4. Cudne Manowce w Olsztynie (z 1 czapką)

5. Restauracja Olsztyńska - Hotel Dyplomat w Olsztynie (1 czapka)

6. Restauracja z Zielonym Piecem w Olsztynku (1 czapka)

7. Zajazd Tusinek, Rozogi

8. Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris, Wysoka Wieś (1 czapka)

Produkty:

1. Bartnik Mazurski Gnatowo k. Kętrzyna

2. Browar Kormoran z Olsztyna

3. Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o. Szwaderki k. Olsztyna

4. Jagodzianki z Olsztynka - Zakład Cukierniczy "Jagodzianka" z Olsztynka

6. Masarnia z Tradycją Dreszler, Nowe Miasto Lubawskie

7. Pasieka Pucer, Pastwiska k. Barcian

8. Ryby z Kaborna - Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna

9. Szynka Dylewska Dojrzewająca (Kalinówka Dagmara Gęstwińska)

10. Gęsia Chata, Iława.

(redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%