ODWOŁANIE JULIANA PAWŁOWSKIEGO ZE STANOWISKA NIEWAŻNE – ORZEKŁ SĄD

25 sierpnia Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie orzekł o nieważności zarządzenia Burmistrza Miasta Ostróda o odwołaniu Juliana Pawłowskiego z zajmowanego stanowiska Dyrektora Centrum Kultury.

Przypomnijmy Julian Pawłowski został odwołany ze stanowiska Dyrektora Centrum Kultury w Ostródzie 16 kwietnia b.r. Pisaliśmy o tym tutaj: JULIAN PAWŁOWSKI ODWOŁANY ZE STANOWISKA DYREKTORA CENTRUM KULTURY W OSTRÓDZIE

Odwołanie Juliana Pawłowskiego nastąpiło po zorganizowanym przez Centrum Kultury koncercie zespołu „Łydka Grubasa”. Wydarzenie miało miejsce 21 marca w okresie kiedy zakazane były imprezy masowe z udziałem publiczności. Jednak należy dodać, że był to koncert streamingowy (transmitowany w Internecie) bez publiczności z udziałem tylko artystów oraz ekipy technicznej.

16 kwietnia Julian Pawłowski zarządzeniem Burmistrza Miasta Ostróda został odwołany z zajmowanego stanowiska. Tak brzmiało uzasadnienie tej decyzji (to jest niepełna jego treść):

Odwołuję Pana Juliana Pawłowskiego ze stanowiska Dyrektora Centrum Kultury w
Ostródzie z dniem 16 kwietnia 2020 r. z powodu naruszenia przepisów prawa w związku z
zajmowanym stanowiskiem (…) Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii (…) które to naruszenie polegało na udostępnieniu pomieszczeń amfiteatru w Ostródzie i
zorganizowaniu w dniu 21 marca 2020 r. koncertu streamingowego zespołu Łydka Grubasa,
wbrew poleceniu Burmistrza Miasta Ostróda, co stanowi ciężkie naruszenie podstawowych
obowiązków pracowniczych.

Julian Pawłowski zaskarżył zarządzenie Burmistrza, a rozprawa odbyła się wczoraj we wtorek 25 sierpnia. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie orzekł o nieważności zarządzenia. Orzeczenie sądu jest nieprawomocne.

Post Author: redakcja