KAROL OKRASA ŁAMAŁ PRZEPISY WŚRÓD SOSEN TABORSKICH W NADL. STARE JABŁONKI

W dzisiejszym odcinku programu „Okrasa Łamie Przepisy” w TVP 1 mogliśmy obejrzeć gotowanie wśród sosen taborskich na terenie Nadleśnictwa Stare Jabłonki, gdzie gościł Karol Okrasa wraz z ekipą filmową.

Tym razem Karol Okrasa odwiedził nadleśnictwo Stare Jabłonki w województwie warmińsko-mazurskim. Wraz z leśnikiem Łukaszem Paprockim udał się do lasu, aby podziwiać niezwykłe, tutejsze sosny Taborskie.

Specyficzne lokalne warunki sprawiły, że tutejsza sosna zwyczajna wytworzyła unikalny ekotyp, charakteryzujący się wysokością dochodzącą do 40 metrów. To, jak i doskonałe własności konstrukcyjne drewna z tych sosen, sprawiły, że były one poszukiwanym materiałem na maszty do statków już od XVI wieku. Ponoć zachwycał się nimi sam Napoleon, a drewno tych sosen zrobiło furorę na Światowej Wystawie w Paryżu.

Ale cóż ma sosna do kuchni? Otóż wiosną można z sosny pozyskiwać młode pędy, które wraz z cukrem służą do zrobienia niezwykle aromatycznego syropu. Od wieków stosowano go nie tylko jako lekarstwo na kaszel, ale także produkt kulinarny, choćby do robienia nalewek.

Ale jak pokazał Karol, taki syrop, to także doskonała baza do wszelkich sosów, dressingów czy marynat. Co więcej, same młode pędy sosny czy świerka mogą stanowić doskonały dodatek do dań. Łukasz Paprocki z Nadleśnictwa Stare Jabłonki pokazał, jak bezpiecznie pozyskiwać młode pędy sosny w lesie i czego należy przestrzegać przy ich zbiorze.  A Karol przygotuje potrawy bazujące na pędach sosny i świerka.

Wśród propozycji zobaczyliśmy placki z ziemniaków i siedzunia sosnowego, wzbogacone o pędy świerka i sosny. Był też kotlet chlebowy z grzybami z sałatką z młodych liści lipy i syropu sosnowego, a także pieczone warzywa z dressingiem sosnowo orzechowym. – czytamy na stronie programu

Jeśli nie mieliście okazji, mozecie obejrzeć odcinek tutaj: https://vod.tvp.pl/video/okrasa-lamie-przepisy,smak-pedow-sosny,60953774

Post Author: redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *