Zamknij

WĘDLINY Z MIŁOMŁYNA I MAŁDYT DOCENIONE NA FESTIWALU DZIEDZICTWA KULINARNEGO

17:57, 26.07.2018

WĘDLINY Z MIŁOMŁYNA I MAŁDYT DOCENIONE NA FESTIWALU DZIEDZICTWA KULINARNEGO

Na dziedzińcu olsztyńskiego zamku odbył się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego oraz regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

W tym roku w ramach wydarzenia odbyły się pokazy kulinarne wykonane przez producentów należących do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle połączone z degustacją.

Były to:

- pokaz przygotowania pączków wykonany przez Smaki Gabi z Tuławek k. Dywit,

- pokaz przygotowania zupy warmińskiej wykonany przez Stary Folwark z Tumian k. Barczewa,

- pokaz przygotowania pierogów ruskich wykonany przez Gościniec Ryński Młyn z Rynu,

- pokaz przygotowania krupniku wykonany przez Restaurację Staromiejska z Olsztyna.

Podczas wydarzenia nie zabrakło degustacji dla publiczności wcześniej przygotowanych potraw w tym również Kiełbasek i kaszanki na ciepło, które były przygotowane przez Qraś Wędliny i Catering

z Orzysza, babki ziemniaczanej przygotowanej przez Firmę Gastronomiczną "Krys-Stan" z Olsztyna oraz lodów naturalnych przygotowanych przez Firmę Kroczek Lody Naturalne z Olsztyna.

Odbyły się również prelekcje na temat żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości: prelekcja o miodach, prelekcja o produkcji chleba oraz prelekcja dotycząca produkcji piwa oraz warsztaty i zabawy dla dzieci.

W czasie trwania festiwalu na terenie podzamcza w Olsztynie odbywał się Kiermasz Produktów Regionalnych pochodzących od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla.

Miał także miejsce regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Do konkursu zgłoszonych zostało 6 ekip w kategorii potrawa regionalna oraz 22 produkt regionalny.

Jury przyznało następujące nagrody:

NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE:

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:

I nagroda - polędwiczka miłomłyńska - Zakład Wędliniarski Flis - Pol z Miłomłyna,

I nagroda - kiełbasa królewiecka krojona - Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Gołogóry

Wyróżnienie - kiełbasa z lasu - Zakład Wędliniarski z Małdyt.

Podkategoria: produkty mleczne:

I nagroda - ser pełnotłusty gouda z Olecka - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecki,

I nagroda - ser kozi dojrzewający - Gospodarstwo Rolne "Nad Arem" Kierźliny k. Barczewa,

Podkategoria: miody

I nagroda - miód lipowy nektarowo - spadziowy - Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka,

I nagroda - miód wielokwiatowy - Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa,

I nagroda - miód wielokwiatowy nektarowo - leśny z nostrzykiem - Pasieka wędrowna z Olsztyna,

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe:

I nagroda - konfitura mazurska z rabarbarem i migdałami - gospodarstwo agroturystyczne Agro - Margot z Wilkas

Podkategoria: produkty zbożowe:

I nagroda - chleb wieloziarnisty - GS Piekarnia Dźwierzuty,

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda - anielskie ruchańce - Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Aniołowo

Wyróżnienia:

- papryka konserwowa na occie jabłkowym - OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy z Olsztynka,

- chleb razowy żytni na naturalnym zakwasie - Monety, Kowale Oleckie

- sękacz mazurski - gospodarstwo rolne Stacze, Kowale Oleckie

- gorące pączki wileńskie - Smaki Gabi z Tuławek k. Dywit

Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda - miód pitny trójniak - Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka

Wyróżnienie - wino gronowe z Jedzbarka - Gospodarstwo rolne z Jedzbarka k. Barczewa

Kategoria: Inne produkty regionalne:

Wyróżnienie - krówka olecka - OSM w Olecku

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody Perła 2018 następujące produkty:

- chleb żytnio - orkiszowy - GS Piekarnia Dźwierzuty,

- warmińska szynka wołowa wędzona - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra,

- musztarda sarepska z linii Musztard Mazurskich - OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy z Olsztynka,

- polędwica w rozmarynie - Zakład Wędliniarski Flis - Pol z Miłomłyna,

- miód wielokwiatowy - Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka

NAJLEPSZE POTRAWY REGIONALNE

I miejsce - zupa z pokrzyw ze ślimakami w śmietanie oraz dzyndzałki warmińskie z samopszy ze skrzeczką - Restauracja Cudne Manowce z Olsztyna

II miejsce - mazurska zupa rybna oraz sandacz podany na pęczaku z kurkami - Restauracja "Łabędzi Ostrów" z Pięknej Góry k. Giżycka

II miejsce - pikantne flaczki z lina oraz pieczone kacze udo muśnięte sosem wiśniowym na pęczaku warmińskim - Stary Folwark Tumiany

III miejsce - słodki rogaliki ziemniaczane oraz klopsy królewieckie - Gościniec Ryński Młyn z Rynku

Wyróżnienie - zupa brukwianka oraz wątróbka z dzika w pomidorach - Gospodarstwo ekologiczne Kaliski

Ponadto Komisja Konkursowa przyznała nominację do nagrody Perła 2018 następującą potrawę:

- sandacz podany na pęczaku z kurkami - Restauracja "Łabędzi Ostrów" z Pięknej Góry k. Giżycka


komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%