Na dziedzińcu olsztyńskiego zamku odbył się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego oraz regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. ?php>
?php>
W tym roku w ramach wydarzenia odbyły się pokazy kulinarne wykonane przez producentów należących do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle połączone z degustacją.?php>
?php>
Były to:?php>
- pokaz przygotowania pączków wykonany przez Smaki Gabi z Tuławek k. Dywit,?php>
- pokaz przygotowania zupy warmińskiej wykonany przez Stary Folwark z Tumian k. Barczewa,?php>
- pokaz przygotowania pierogów ruskich wykonany przez Gościniec Ryński Młyn z Rynu,?php>
- pokaz przygotowania krupniku wykonany przez Restaurację Staromiejska z Olsztyna.?php>
?php>
Podczas wydarzenia nie zabrakło degustacji dla publiczności wcześniej przygotowanych potraw w tym również Kiełbasek i kaszanki na ciepło, które były przygotowane przez Qraś Wędliny i Catering?php>
z Orzysza, babki ziemniaczanej przygotowanej przez Firmę Gastronomiczną "Krys-Stan" z Olsztyna oraz lodów naturalnych przygotowanych przez Firmę Kroczek Lody Naturalne z Olsztyna.?php>
?php>
Odbyły się również prelekcje na temat żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości: prelekcja o miodach, prelekcja o produkcji chleba oraz prelekcja dotycząca produkcji piwa oraz warsztaty i zabawy dla dzieci.?php>
?php>
W czasie trwania festiwalu na terenie podzamcza w Olsztynie odbywał się Kiermasz Produktów Regionalnych pochodzących od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla.?php>
?php>
Miał także miejsce regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Do konkursu zgłoszonych zostało 6 ekip w kategorii potrawa regionalna oraz 22 produkt regionalny.?php>
?php>
Jury przyznało następujące nagrody:?php>
?php>
NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE:?php>
?php>
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:?php>
?php>
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:?php>
I nagroda - polędwiczka miłomłyńska - Zakład Wędliniarski Flis - Pol z Miłomłyna,?php>
I nagroda - kiełbasa królewiecka krojona - Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Gołogóry?php>
?php>
Wyróżnienie - kiełbasa z lasu - Zakład Wędliniarski z Małdyt.?php>
?php>
Podkategoria: produkty mleczne:?php>
I nagroda - ser pełnotłusty gouda z Olecka - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecki,?php>
I nagroda - ser kozi dojrzewający - Gospodarstwo Rolne "Nad Arem" Kierźliny k. Barczewa,?php>
?php>
Podkategoria: miody?php>
I nagroda - miód lipowy nektarowo - spadziowy - Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka,?php>
I nagroda - miód wielokwiatowy - Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa,?php>
I nagroda - miód wielokwiatowy nektarowo - leśny z nostrzykiem - Pasieka wędrowna z Olsztyna,?php>
?php>
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:?php>
?php>
Podkategoria: przetwory owocowe:?php>
I nagroda - konfitura mazurska z rabarbarem i migdałami - gospodarstwo agroturystyczne Agro - Margot z Wilkas?php>
?php>
Podkategoria: produkty zbożowe:?php>
I nagroda - chleb wieloziarnisty - GS Piekarnia Dźwierzuty,?php>
?php>
Podkategoria: wyroby cukiernicze?php>
I nagroda - anielskie ruchańce - Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Aniołowo?php>
?php>
Wyróżnienia:?php>
- papryka konserwowa na occie jabłkowym - OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy z Olsztynka,?php>
- chleb razowy żytni na naturalnym zakwasie - Monety, Kowale Oleckie?php>
- sękacz mazurski - gospodarstwo rolne Stacze, Kowale Oleckie?php>
- gorące pączki wileńskie - Smaki Gabi z Tuławek k. Dywit?php>
?php>
Kategoria: napoje regionalne?php>
?php>
Podkategoria: napoje alkoholowe?php>
I nagroda - miód pitny trójniak - Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka?php>
Wyróżnienie - wino gronowe z Jedzbarka - Gospodarstwo rolne z Jedzbarka k. Barczewa?php>
?php>
Kategoria: Inne produkty regionalne:?php>
Wyróżnienie - krówka olecka - OSM w Olecku?php>
?php>
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody Perła 2018 następujące produkty:?php>
?php>
- chleb żytnio - orkiszowy - GS Piekarnia Dźwierzuty,?php>
- warmińska szynka wołowa wędzona - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra,?php>
- musztarda sarepska z linii Musztard Mazurskich - OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy z Olsztynka,?php>
- polędwica w rozmarynie - Zakład Wędliniarski Flis - Pol z Miłomłyna,?php>
- miód wielokwiatowy - Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka?php>
?php>
NAJLEPSZE POTRAWY REGIONALNE?php>
?php>
I miejsce - zupa z pokrzyw ze ślimakami w śmietanie oraz dzyndzałki warmińskie z samopszy ze skrzeczką - Restauracja Cudne Manowce z Olsztyna?php>
II miejsce - mazurska zupa rybna oraz sandacz podany na pęczaku z kurkami - Restauracja "Łabędzi Ostrów" z Pięknej Góry k. Giżycka?php>
II miejsce - pikantne flaczki z lina oraz pieczone kacze udo muśnięte sosem wiśniowym na pęczaku warmińskim - Stary Folwark Tumiany?php>
III miejsce - słodki rogaliki ziemniaczane oraz klopsy królewieckie - Gościniec Ryński Młyn z Rynku?php>
Wyróżnienie - zupa brukwianka oraz wątróbka z dzika w pomidorach - Gospodarstwo ekologiczne Kaliski?php>
?php>
Ponadto Komisja Konkursowa przyznała nominację do nagrody Perła 2018 następującą potrawę:?php>
- sandacz podany na pęczaku z kurkami - Restauracja "Łabędzi Ostrów" z Pięknej Góry k. Giżycka
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz