30 września w Kraplewie odbył się Mazurski Dzień Ziemniaka.?php>
?php>
Gotowanie "na żywo", degustacje potraw z ziemniaków, koncerty, kiermasz lokalnej żywności, to tylko niektóre z atrakcji, które można było zobaczyć podczas XI edycji tej imprezy.?php>
?php>
Podczas wydarzenia m.in. zrealizowany został konkurs "Na najlepszą potrawę z ziemniaka", w którym rywalizowały lokalne sołectwa: Kątno, Durąg, Smykówko, Naprom, Grabin, Nastajki. Zwycięstwo przypadło Sołectwu Nastajki za "Ziemniaczaną rozkosz" i za tę potrawę Sołectwo otrzymało Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz "Złotą Tarkę" ufundowaną przez Wójta Gminy Ostróda.?php>
?php>
Licznie przybyła publiczność miała dodatkowo możliwość degustacji przygotowanych przez Marszałka Gustawa Marka Brzezina placków ziemniaczanych a także degustacji przygotowanych i wydawanych na miejscu potraw z ziemniaków w ramach pokazu kulinarnego przygotowanego przez Restaurację Krys-Stan z Olsztyna, członka sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle".?php>
?php>
Imprezie w Kraplewie towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle", a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne. Tutaj gwiazdą był zespół Chłopcy z Placu Broni?php>
?php>
Celem imprezy było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków potraw z ziemniaków.?php>
?php>
Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Ostróda oraz Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka.?php>
?php>
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz