W GMINIE OSTRÓDA POWSTANIE MAGAZYN O POWIERZCHNI PONAD 10 TYS. M KW.

W Gminie Ostróda powstanie nowy magazyn BTS – ponad 10 tys. m kw. dla producenta mięsa. Kolejny inwestor zdecydował się na ulokowanie kapitału na terenie gminy Ostróda.

Lider rynku powierzchni przemysłowych w Europie – Panattoni, wybuduje w Tyrowie centrum magazynowo – dystrybucyjne dla producenta i eksportera mięsa.
W ramach inwestycji powstanie hala magazynowa o łącznej powierzchni 10 153 m kw. wraz z zapleczem socjalno-biurowym Nowy zakład pracy powstanie przy drodze krajowej nr 16. Teren o powierzchni około 2,7 ha pod inwestycje został już zakupiony, projekt jest gotowy, a inwestor kompletuje dokumentację. Atutem lokalizacji jest natychmiastowy dostęp do drogi ekspresowej S7 (Warszawa-Gdańsk), a tym samym portu morskiego w Trójmieście. Obiekt oddany zostanie do użytku już w styczniu 2021 roku.
Gmina Ostróda to dynamicznie rozwijający się region, dysponujący wieloma istotnymi czynnikami z punktu widzenia inwestorów. Intensywne rozmowy, dotyczące lokalizacji tej inwestycji na terenie Gminy Ostróda trwały już od dłuższego czasu – mówi Wójt Gminy Ostróda Bogusław Fijas.
Nowe przedsięwzięcie z pewnością poprawi sytuację na lokalnym rynku pracy. To już kolejny nakład gospodarczy na terenie gminy, który świadczy o tym, że te obszary są atrakcyjne dla inwestorów, a klimat dla biznesu jest przyjazny. Staramy się być otwarci na przedsiębiorców, nie stwarzać sztucznych problemów, lecz pomagać w każdym stopniu realizacji zadania. Jestem przekonany, że dalsza współpraca będzie przebiegać równie pomyślnie jak do tej pory, gdyż jest to główny element strategii działań prorozwojowych Gminy Ostróda. Proinwestycyjna polityka gminy, sukcesywnie zwiększa zainteresowanie inwestorów jej terenami.
Marek Foryński, Dyrektor Zarządzający BTS Group w Panattoni przyznaje, że budowa tej inwestycji będzie wyzwaniem: „Obiekt nie jest duży, ale ma powstać zaledwie w siedem miesięcy. Przy czym, ze względu na branżę to obiekt wymagający. Mamy do czynienia z żywnością więc trzeba pozyskać dla zastosowanych rozwiązań niezbędne certyfikaty, takie jak m.in. HACCP, które będą potwierdzać bezpieczeństwo przechowywanej żywności. Zgodna z normami musi być też izolacja termiczna dostosowana do pomieszczeń chłodniczych branży spożywczej”.

Post Author: redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *