W Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie odbyła się gala Laur "Najlepszym z Najlepszych". Marszałek Gustaw Marek Brzezin wyróżnił mieszkańców i instytucje z regionu, które w 2017 roku rozsławiły Warmię i Mazury w Polsce i na świecie. Wśród nagrodzonych znalazła się Restauracja Romantyczna ze Wzgórz Dylewskich.?php>
?php>
Laur "Najlepszym z Najlepszych" otrzymują osoby, instytucje lub firmy z Warmii i Mazur, które w 2017 roku wyróżniły się na forum krajowym lub międzynarodowym, osiągnęły sukces i zostały docenione przez niezależne gremia lub przyczyniły się do promocji regionu w kraju i na świecie.?php>
?php>
- Mamy już laureatów, którzy na tę statuetkę zapracowali po raz czwarty, piąty, a nawet szósty - mówi marszałek Gustaw Marek Brzezin. - To dowodzi, że Warmia i Mazury są takim miejscem na Ziemi, w którym mieszkają utalentowani ludzie, oddani swoim pasjom i pracujący na sukces. Serce rośnie. Wszystkim laureatom składam serdeczne gratulacje i podziękowania za zaangażowanie w ubogacanie dorobku województwa warmińsko-mazurskiego.?php>
?php>
Zgłoszenia kandydatów do nagrody dokonują dyrektorzy departamentów Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na podstawie informacji własnych, prasowych oraz zgłoszeń niezależnych (instytucji, stowarzyszeń czy osób fizycznych).?php>
?php>
Dotychczas marszałek województwa przyznał 355 laurów. W tym roku przyznano 30 kolejnych w 10 kategoriach. Zostaną także wręczone dwa złote laury, czyli wręczane po raz szósty i dwa brązowe, wręczane po raz czwarty.?php>
?php>
WYRÓŻNIENIA 2018:?php>
?php>
Diamentowy laur: ?php>
OPEGIEGA?php>
Pierwotna działalność przedsiębiorstwa powstałego w wyniku przekształceń własnościowych w 1989 roku opierała się o kompleksowe usługi geodezyjno-kartograficzne. Dzisiaj elbląskie OPEGIEKA jest liderem krajowym w zakresie nowych technologii geoinformatycznych.?php>
?php>
Bliżej natury?php>
?php>
Port "U Faryja"?php>
To raj dla żeglarzy i miłośników wczasów wśród jezior. W świetnie zorganizowanym porcie można przycumować własną łódź, wypożyczyć sprzęt wodny lub zaliczyć rejs po okolicznych jeziorach jednym z czterech statków.?php>
?php>
Przystań PTTK "Perła Krutyni"?php>
Ośrodek Wypoczynkowo-Turystyczny położony w Nowym Moście pod Rucianem-Nidą, nad brzegiem rzeki Krutyni.?php>
?php>
Innowacje i rozwój?php>
?php>
Dramiński S.A.?php>
Połączenie biznesu, myśli konstruktorskiej i nauki. Firmę założył w 1987 roku Janusz Dramiński. Początkowo zajęła się produkcją urządzeń dla rolników i hodowców. Dziś to uznany producent zaawansowanych technologicznie urządzeń elektronicznych również dla weterynarii i medycyny.?php>
?php>
MK Natural Cosmetics, Marzena Kaszubska?php>
Firma posiada w asortymencie ponad 20 produktów: kremy, serum, olejki żele o 98 proc. zawartości składników naturalnych.?php>
?php>
Snails Garden, Mariola i Grzegorz Skalmowscy?php>
Od 15 lat firma promuje walory smakowe i zdrowotne ślimaków obecnych w polskiej kuchni od XVII wieku. Ich farma ślimaków afrykańskich inspiruje rolników i przedsiębiorców w całej Europie.?php>
?php>
Inteligentne specjalizacje?php>
?php>
OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy?php>
Glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki zdobyła Złoty Medal Targów World Food Warsaw 2017 w kategorii "Innowacje". Z kolei ocet jabłkowy z linii "Ocet z Olsztynka" otrzymał "Perły 2017", nagrodę w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w kategorii najlepsze produkty.?php>
?php>
Browar Kormoran?php>
Olsztyński browar hołduje rzemieślniczym standardom i najwyższej jakości surowców lokalnych. Piwa Browaru Kormoran regularnie zdobywają najwyższe noty na profesjonalnych konkursach piwnych.?php>
?php>
Szynaka Meble?php>
Przedsiębiorstwo, które swoje meble sprzedaje w ponad 50 krajach świata. To wiodąca marka regionu, która promuje polski wysokogatunkowy produkt. Stąd wyróżnienie w Konkursie "Polska Firma -Międzynarodowy Champion".?php>
?php>
Osobowość?php>
ZŁOTY LAUR?php>
?php>
Andrzej Matracki?php>
Zdobywca statuetki Hall of Fame Award podczas Mistrzostw Świata we Fryzjerstwie Artystycznym w Paryżu - rodzaj fryzjerskiego Oscara. Jest pierwszym trenerem narodowej Kadry Fryzjerstwa Polskiego, wyszkolił m.in. 12 mistrzów świata, 11 mistrzów Europy, 28 mistrzów Polski.?php>
?php>
Monika Dąbrowska?php>
Zainicjowała pięć lat temu "Bieg na Sześć Łap" - akcję społeczną w Schronisku dla Zwierząt w Olsztynie polegającą na aktywności fizycznej mieszkańców w towarzystwie bezdomnych psów. Skala przedsięwzięcia z roku na rok rosła i zyskała naśladowców w innych polskich miastach, stając się akcją ogólnopolską.?php>
?php>
Irena Kierzkowska?php>
Dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Olsztynie, laureatka tytułu Menadżer Roku 2017 w ogólnopolskim konkursie Sukces Roku 2017 w Ochronie Zdrowia - Liderzy Medycyny. Wprowadziła m.in. nowoczesne metody leczenia operacyjnego nowotworów piersi i w dziedzinie ginekologii onkologicznej. Jej sukcesem jest także wdrożona w szpitalu przyśpieszona ścieżka leczenia udaru - z SOR bezpośrednio na tomografię interwencyjną.?php>
?php>
Społeczeństwo, nauka, kultura?php>
?php>
Ewa Nisiewicz?php>
Właścicielka Zagrody Edukacyjnej "Ziołowy Dzbanek" w Sąpach niedaleko Pasłęka. W gospodarstwie pełnym zwierząt i oryginalnych roślin organizuje warsztaty zielarskie i garncarskie, kursy dla dzieci i dorosłych. A wioska tematyczna Sąpy-Babia Dolina za jej sprawą stała się miejscem pozytywnych inicjatyw i działań.?php>
?php>
Kino "Światowid" w Elblągu?php>
Placówka działająca od 1962 roku otrzymała Nagrodę Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej w kategorii Kino 2016 za działalność popularyzatorską i promocję polskiego kina. W repertuarze, obok najgłośniejszych premier zagranicznych, kino polskie, ambitne filmy europejskie czy niezależne.?php>
?php>
Robert Bolesto?php>
Scenarzysta, pisarz i dramaturg pochodzący z Kętrzyna. W latach 2006-2007 kierownik literacki Teatru Powszechnego w Warszawie. Laureat Polskich Nagród Filmowych Orły 2017 z najlepszy scenariusz filmu "Ostatnia rodzina" w reż. J. Matuszyńskiego.?php>
?php>
Sport?php>
?php>
Jakub Kochanowski?php>
O pochodzącego z Giżycka 21-letniego siatkarza zabiegają już czołowe kluby w kraju. Nic dziwnego, zawodnik Indykpol AZS Olsztyn jest aktualnie najlepiej blokującym ligi, w ub. sezonie dostał nagrodę MVP dla najwartościowszego zawodnika podczas Mistrzostw Świata Juniorów, na których wraz z drużyną zdobył złoto.?php>
?php>
Konrad Bukowiecki?php>
Mistrz ze Szczytna, obecnie trenujący w AZS UWM Olsztyn, jest niekwestionowanym liderem na świecie w pchnięciu kulą wśród młodzieżowców. Klasę i pozycję potwierdził na ubiegłorocznych Młodzieżowych Mistrzostwach Europy zdobywając złoto, przy okazji ustanawiając nowy rekord cyklu.?php>
?php>
Tomasz Barniak?php>
Wychowanek węgorzewskiego klubu Koszałek Opałek, a obecnie zawodnik Olsztyńskiego Klubu Sportów Wodnych, zajął w ub. roku II miejsce na Mistrzostwach Świata Seniorów w konkurencji C-4 na dystansie 1000 m 2. Wywalczył też IV miejsce w dwójce (wraz z Mateuszem Kamińskim). W czerwcu poprzedniego roku Tomasz Barniak odniósł kolejny sukces, wygrywając finał Pucharu Świata w Belgradzie na dystansie 500 m w kategorii C2-500.?php>
?php>
Sztuka kulinarna?php>
?php>
Restauracja "Cudne Manowce"?php>
Lokalnie, świeżo, sezonowo. Olsztyńska restauracja zabiera swoich gości w podróż kulinarną po Warmii. Potrawy bazują w większości na produktach pochodzących od małych, ekologicznych dostawców z regionu. W menu m.in. nagrodzona w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" zupa Karmuszka czy warmiński placek z pieca z całym bogactwem lokalnych produktów. Lokal został też wyróżniony jedną czapką w prestiżowym przewodniku Gault&Millau.?php>
?php>
Restauracja "Romantyczna"?php>
Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie to?php>
elegancka, przytulna restauracja z autorskimi daniami szefa kuchni Łukasza Wojtasa i sezonowym menu. Bazuje głównie na świeżych produktach regionalnych. To pierwsze w Polsce miejsce, które rekomendowała w 2006 roku organizacja Slow Food Polska. Otrzymała Nagrodę Grand Award "Trzy Widelce" w plebiscycie Poland 100 Best Restaurant 2017, a w ostatnim przewodniku Gault&Millau - dwie czapki.?php>
?php>
Restauracja "Refektarz" w Hotelu Zamek RYN?php>
Nastrojowa restauracja "Refektarz" usytuowana jest w najstarszej części ryńskiego zamku, a w jej kuchni jak przed wiekami znaleźć można dary pobliskich jezior i lasów. W sezonowym menu znaleźć można raki, pieczoną jagnięcinę, mazurskie ryby i dziczyznę. Mistrzowską kuchnię i elegancką prezentację dań podsumowała Nagroda Grand Award "Trzy Widelce" w konkursie Poland 100 Best Restaurants 2017.?php>
?php>
Środowisko?php>
?php>
Mateusz Pietkiewicz, Adam Wojtkowiak, Andrzej Ostrowski?php>
Trzej studenci mechaniki i budowy maszyn UWM, pod opieką dr Krzysztofa Nalepy, wygrali ogólnopolski konkurs zorganizowany przez portugalskiego potentata w branży energii odnawialnej. W wygranym projekcie pokazali pomysł przetwarzania energii fal morskich na energię elektryczną.?php>
?php>
ELTEL Networks Energetyka S.A.?php>
Ten doświadczony i ceniony na krajowym rynku dostawca nowoczesnych rozwiązań z zakresu energetyki i telekomunikacji został uhonorowany tytułem Odpowiedzialny Pracodawca - Lider HR 2017 (human resources - zasoby ludzkie). To ogólnopolski program, którego celem jest upowszechniane oraz propagowanie właściwych wzorców, modeli i strategii działań w zakresie polityki personalnej.?php>
?php>
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie?php>
Międzynarodowe konsorcjum FoodConnects, w skład którego wchodzi olsztyński instytut, zostało zwycięzcą naboru Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT) w obszarze Żywności. To sukces nie tylko prestiżowy, ale także finansowy - planowane wsparcie dla konsorcjum to ponad 400 mln euro. Olsztyński Instytut laur otrzymuje też za popularyzowanie nauki poprzez organizację Europejskiej Nocy Naukowców w Olsztynie "Fusion 2Night".?php>
?php>
Turystyka?php>
?php>
Pałac Mortęgi Hotel & SPA?php>
Nieczęsto się zdarza, by tak rozległy kompleks zabytkowych budynków udało się odtworzyć z takim pietyzmem i tchnąć w niego nowe życie. XIX-wieczny pałac Mortęgi i liczne zabudowania folwarczne z XIV wieku stały się nowym miejscem wypoczynku dla osób ceniących jakość. Ale też kontakt ze zwierzętami, bo prócz krytej ujeżdżalni w stylu angielskim z końca XIX wieku, jest też i mini ZOO.?php>
?php>
Pałac i Folwark Galiny?php>
Te dwa wyróżnienia są ich najlepszą reklamą. Pałac i Folwark Galiny otrzymał certyfikat POT, nazywany Turystycznym Oskarem, którym wyróżniane są miejsca atrakcyjne, nowatorskie, przyjazne dla turysty, ale i popularyzujące turystykę regionalną. Z kolei sami odwiedzający ten 300-hektarowy kompleks z piękną renesansową architekturą, wystawili w 100 proc. najwyższe noty w ramach ogólnopolskiej kampanii Hotel Przyjazny Rodzinie.?php>
?php>
Przystań Hotel & SPA?php>
Wyjątkowej architektury hotelowi położonemu nad równie wyjątkowej urody jeziorem Ukiel przyznano tytuł TOPHOTEL 2017 w kategorii Lakes. Tym samym Olsztyn może się poszczycić najlepszym hotelem w Polsce, który usytuowany jest nad jeziorem - co wydawałoby się oczywistym wyborem. Przystań Hotel & SPA serwuje gościom bardzo wysoki standard usług, doskonałą strefę SPA&Wellness.?php>
?php>
Zdrowie?php>
?php>
Samodzielny Publiczny Zespół Gruźlicy i Chorób Płuc w Olsztynie?php>
Szpital Pulmonologiczny w Olsztynie w Rankingu Szpitali 2017 "Rzeczpospolitej", na 100 najlepszych placówek medycznych w kraju zajął pierwsze miejsce wśród szpitali niezabiegowych.?php>
?php>
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy w Olsztynie?php>
Placówka osiągnęła historyczny sukces - 1. miejsce w Polsce wśród szpitali dziecięcych w rankingu Bezpieczny Szpital 2017. Ranking Szpitali jest publikowany na łamach dziennika Rzeczpospolita, a oceniany jest przez Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Analizowanych jest 15 obszarów działalności szpitali zgłoszonych do konkursu. Olsztyński uzyskał najlepsze noty spośród 204 zgłoszonych z całego kraju.?php>
?php>
Zespół pod kierunkiem prof. dr hab. n. med. Marcina Jóźwika?php>
Specjalizujący się w zakresie uroginekologii prof. Marcin Jóźwik kierował w Miejskim Szpitalu Zespolonym w Olsztynie innowacyjnym zabiegiem usunięcia bez otwierania jamy brzusznej ciała obcego z pęcherza moczowego.?php>
?php>
Źródło: WWiM
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz