Po rocznej przerwie województwo warmińsko-mazurskie przedstawiło jedne z najlepszych regionalnych produktów żywnościowych podczas targów „Smaki Regionów”, które odbyły się w Poznaniu.
Na stoisku zaprezentowało się dziesięć firm, które są członkami sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”:
– Masarnia z Tradycją „Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego
– Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej k. Bisztynka
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
– Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
– Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna k. Purdy
– Kozia Farma Złotna ze Złotnej k. Morąga
– Octim Sp. z o.o. z Olsztynka
– Qraś wędliny z Orzysza
– Pasieka „Leśny Dwór” z Leśnego Dworu k. Szczytna
– „Almes” Miody pitne Nidzica
Cztery produkty zdobyły laury w konkursie o „Medal Targów Smaki Regionów”. Medale otrzymały:
- Masarnia z Tradycją „Dreszler”
- Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
Wyróżnienie otrzymał Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna.
Podczas wydarzenia odbyła się gala z okazji 20-lecia ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów, uświetniona koncertem z repertuaru Anny Jantar i Anny German w wykonaniu znakomitej wokalistki i instrumentalistki Katarzyny Zawady.
Z naszego województwa Perły 2021 zdobyło pięć firm:
- Kalinówka – Wzgórza Dylewskie za szynkę dylewską dojrzewającą
- Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za miód lipowy nektarowo-spadziowy
- OSM Olecko za masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur
- Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Dźwierzuty za chleb wieloziarnisty
- OCTIM Sp. z o.o. za ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka.