KALINÓWKA WZGÓRZA DYLEWSKIE, OCTIM Z OLSZTYNKA I FLIS-POL Z MIŁOMŁYNA NAGRODZONE W POZNANIU

Po rocznej przerwie województwo warmińsko-mazurskie przedstawiło jedne z najlepszych regionalnych produktów żywnościowych podczas targów „Smaki Regionów”, które odbyły się w Poznaniu.

Na stoisku zaprezentowało się dziesięć firm, które są członkami sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”:

– Masarnia z Tradycją „Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego
– Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej k. Bisztynka
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
– Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
– Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna k. Purdy
– Kozia Farma Złotna ze Złotnej k. Morąga
– Octim Sp. z o.o. z Olsztynka
– Qraś wędliny z Orzysza
– Pasieka „Leśny Dwór” z Leśnego Dworu k. Szczytna
– „Almes” Miody pitne Nidzica

Cztery produkty zdobyły laury w konkursie o „Medal Targów Smaki Regionów”. Medale otrzymały:

  • Masarnia z Tradycją „Dreszler”
  • Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko

Wyróżnienie otrzymał Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna.

Podczas wydarzenia odbyła się gala z okazji 20-lecia ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów, uświetniona koncertem z repertuaru Anny Jantar i Anny German w wykonaniu znakomitej wokalistki i instrumentalistki Katarzyny Zawady.

Z naszego województwa Perły 2021 zdobyło pięć firm:

  • Kalinówka – Wzgórza Dylewskie za szynkę dylewską dojrzewającą
  • Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za miód lipowy nektarowo-spadziowy
  • OSM Olecko za masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur
  • Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Dźwierzuty za chleb wieloziarnisty
  • OCTIM Sp. z o.o. za ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka.

Post Author: redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *